DOBRÉ RADY PRO KAMARÁDKY HOSPODYŇKY

Když jsem se vdala, chtěla jsem být dobrou hospodyňkou a najednou to nešlo, zjistila jsem, že neumím to a ono....a tak jsem žhavila telefony..... a nakonec myslím, že za rok a půl mohu říct, že už jsem "šikovná" začínající hospodyňka. A rozhodla jsem se, že se s vámi o nějaké dobré recepty podělím.


"KLIKACÍ" SEZNAM RECEPTŮ (stačí kliknout na název receptu a posune se vám stránka na zvolený recept - příjemné vyhledávání :o)

14. PŘESNÍDÁVKA
13. MEXICKÝ ŠTRŮDL TISÍCE VARIACÍ
12. JÁTROVÝ ŠTRŮDL "NATY"
11. MÍŠA ŘEZY (ŘEZY MČR KT)
10. ZELÍ
9. KUŘECÍ MASO PO STAROČESKU
8. KUŘE NEAPOL
7. SÝROVÉ KOULE
6. HRNKOVÉ KNEDLÍKY (PŘÍLOHA)
5. PERNÍKOVÝ MOUČNÍK S OVESNÝMI VLOČKAMI
4. JARNÍ POLÉVKA OD BABIČKY MAJKY
3. HRABĚNČIN ŠTRŮDL
2. STAROUŠŮV RECEPT
1. SÝROVÁ ROLÁDA A PÁREČKY V LISTOVÉM TĚSTU


1. SÝROVÁ ROLÁDA A PÁREČKY V LISTOVÉM TĚSTU (25.1.2007)
(Muž dnes odjížděl na soustředění a já mu chtěla upéct něco dobrého na cestu, chtělo to nápad, a konzultaci s kolegyní Janou D. a syýrová roláda byla na světě).
SÝROVÁ ROLÁDA
Koupíme listové těsto a asi 300 g tvrdého sýru. Vyválíme placičku z listového těsta, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, nasypeme nastouhaný sýr, posolíme, trošku ještě pokropíme tím vajíčkem, zabalíme. Pak ještě spoje přetřeme vajíčkem, aby se nám to nerozlepilo. Pak krájíme tak 0,7 cm tlusté kolečka a dáváme na plech.
PÁREČKY V LISTOVÉM TĚSTU
KOupime malé párečky, asi tak 50 kousků na jedno listové těsto. Vyválíme z listového těsta kruh, rozdělíme na 8 částí, a do každé části zabalíme jeden páreček, prostě zamotáme od té široké časti po tu špičatou u středu. A pak to přetřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se nám to nerozlepilo a nerozmotalo. (Popř. aby vám párečky nepopraskaly v troubě, propíchněte je vidličkou). A teď už jen dobrou chuť.


2. STAROUŠŮV RECEPT (27.1.2007)
Balíček listového těsta rozděli na 2 části, vyválet z každé obdélník. 150g umletého lovečáku, 100g nastrouhané nivy (originálně eidam) smíchat s jedním ušlehaným bílkem. Touto směsí potřít rozválené listové těsto, posypat nasekanou petrželkou, a chilli papričkami. Celé to zamotat (jako štrůdl). Zavinuté těsto nakrájet hodně ostrým čistým nožem (jinak se to splácává) na cca 1 cm silné plátky. Plátky dát na plech, potřít rozšlehaným vejcem (stačí žloutek, co zbyl), posypat celým kmínem (originálně sezamem, ale to mi tolik nechutnalo). V předehřáté troubě péct do zlatova na 200°C 10 minut. (Pekl jsem to 17 a vůbec to nevadilo.)


3. HRABĚNČIN ŠTRŮDL (31.1.2007)
Na těsto potřebujeme: 400g polohrubé mouky, 140g cukru, 200g Hery, 4žloutky, 2 lžíce mléka a půl prášku do pečiva.
Na náplň: 6jablek, skořici, vanilku, ořechy, 4bílky a 100gmoučkového cukru.
Na vále uděláme těsto (já ho dělám radši v misce, není pak všechno popatlané) Jednu třetinu z něj dáme zmrznout, zbývající část vyválíme a položíme na vymazaný plech (na plech dám pečící papír a protože se mi to blbě válí, tak to tam dávám po kouskách a ničemu to nevadí). Na těsto naklademe 6 nastrouhaných jablek, cukr, skořici, vanilku a ořechy. Na to dáme sníh ušlehaný z bílků a cukru, a úplně navrch nastrouháme zmrzlé těsto. Pečeme 15 * 20 minut v troubě při teplotě 180°C.


4. JARNÍ POLÉVKA OD BABIČKY MAJKY (18.2.2007)
Když je za oknem jaro, vzpomněla jsem si, že už jsem dlouho nenapsala recept: Dáme do hrnce trochu másla a osmažíme v něm asi 3 polévkové lžíce krupice, potom na to nastrouháme 3-4 mrkve, nakrájíme 1 cibulku, zalejeme vodou, považíme asi 10 minut, přidáme 1 rozšlehané vajíčko a případně zelenou petrželku. A už jen zbývá popřát dobrou chuť!


5. PERNÍKOVÝ MOUČNÍK S OVESNÝMI VLOČKAMI (23.2.2007)
Recept mi došel e-mailem od mé kamarádky Yvči, nezkoušela jsem ho, tak ho třeba vyzkoušejte vy :o) 200 gr. ovesných vloček (namočit na 15 min do mléka – 4 dcl. mléka)
4 dcl mléka – to jsou ty do kterých namočím ty vločky. Takže ne 2x 4 dcl.
150 gr. cukru
200gr. pol. mouky
1 lžička skořice
1 prášek do pečiva
4 lžíce medu
50 gr. másla
Do vzniklé hmoty podle tuhosti možno přidat ještě mléko. Vymazat plech a nechat upéct. Po vystydnutí pomazat trochu marmeládou a potom polít rozpuštěnou čokoládou. Poklademe 1 vlašských ořechů.


6. HRNKOVÉ KNEDLÍKY (PŘÍLOHA)(3.3.2007)
Výborné hrnkové knedlíky z dílny maminky Darji, jedno z prvních jídel, které jsem se v "kurzu, jak být dobrá kuchařka" naučila:o)
1 sklenice hrubé mouky, 1 sklenice mléka, 1 žloutek, 0,5 kávové lžičky prásku do pečiva, 2 rohlíky nakrájet na kostičky, sníh ze 2 bílků. Vymazat hrnky máslem a vysypat moukou, dát vařit do velkého hrnce, kde je voda do poloviny malých hrnků. A vaříme 25 minut pod pokličkou.


7. SÝROVÉ KOULE (4.3.2007)
Výborný recept od kolegyně Jany z prvního stupně.
Nastrouhat najemno tvrdý sýr (přibližně na 1 porci 100g sýra), na 100g sýra 1 vajíčko, můžeme přidat nadrobno nakrájenou šunku, uděláme z této hmoty koule (lepí se to všude, ale z toho si nic nedělejte) a obalujeme ve strouhánce. Smažíme spíš v malém hrnečku, aby tam bylo dost oleje, aby byly koule celé ponořeny (samožřerjmě, kdo máte flirtovací hrnec, tak je to bez problémů, samozřejmě fritovací)


8. KUŘE NEAPOL (28.5.2007)
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách na oleji a cibulce opečeme. Maso vyndáme. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, 5 lžic kukuřice, 4 lžíce kečupu, bazalku, sůl, popř. česnek – podusíme. Potom na to položíme maso a posypeme tvrdým sýrem. Počkáme až se sýr roztaví, popř. je leší to nechat na chvíli zapéct.


9. KUŘECÍ MASO PO STAROČESKU (28.5.2007)
600g kuřecích prsíček, 1 cibule, 80g oleje, 60g másla, 200 – 250g sušených švestek, 40g jader vlašských ořechů – může být i víc. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji a přidáme maso. Sušené (rozčtvrcené) švestky spaříme (prý to mohou být i rozinky) a přidáme k masu, podle chuti osolíme a krátce podusíme. Nakonec zjemníme máslem a přisypeme ořechy. Trochu ořechů můžeme nechat na posypání na závěr. Doporučují rýži, ale dá se to i s brambory popř. těstovinami


10. ZELÍ (28.5.2007)
Připravíme si: zelí 1 hlávka (popř. sterilované nebo marinované), tuk (sádlo + slanina, nejlépe anglická), cibule, sůl, kmín, cukr, ocet, zahušťovadlo – jíška Knor, víno (bílé zelí – bílé víno, červené zelí – červené víno). Nakrájíme zelí, pak cibulku, na sádle a slanině osmažíme cibulku (do žluta), pak 3 lžičky cukru, nasypeme zelí – posolíme, okmínujeme a zalejeme vodou, pokud máme zelí hlávkové – dáme na chvilku pokličku, aby zelí slehlo, až slehne, dáme pokličku pryč nebo aspoň na bok a vaříme dál, místo vody můžeme z části podlít i vínem. Nakonec zahustíme. Druhý den je zelí lepší :o)


11. MÍŠA ŘEZY (4.6.2007)
Recept od Kristýnky z 5.B, dělala jsem ji teď o víkendu na áčka, sice se mi to nějak nepovedlovyklepnout z plechu, ale hoši, že vám to i lžičkou chutnalo???
Připravte si 6žloutků, 6 lžiček polohrubé mouky, 5 lžiček cukru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce kakaa, sníh z bílků.
Postup: žloutky se šlehají, přidá se cukr, olej, kakao, mouka a sníh, těsto se vyleje na vymazaný plech.
Náplň: 0,5kg tvarohu, 20dkg cukru, 3/4másla, všechno šleháme do krému, nakonec polejeme čokoládovou polevou.
A teď už zbývá jen se olizovat :o)


12. JÁTROVÝ ŠTRŮDL "NATY" (27.6.2007)
Když slavila loni naše paní ředitelka narozky, pozvala nás na "štrůdl", byl játrový. A to mě motivovalo, že když jsem jela na to MČR KT a chtěla klukům něco upéct, pustila jsem se do toho. Na 1 listové těsto asi 400 g kuřecích jater, 1 neebo 2 cibule a olej.
Na oleji osmažíme do zlatova cibuli. Na cibuli osmažíme játra (nesolit - játra jinak ztvrdnou). Mezitím rozválíme listové těsto - dělám jednu nohavici z 1/4 listového těsta. Na rozválené těsto vysypeme játra na cibulce (necháme chvilku vychladnout). Zabalíme, potřeme vajíčkem a můžeme péci. Dobrou chuť.


13. MEXICKÝ ŠTRŮDL TISÍCE VARIACÍ (27.6.2007)
Na cibulce osmažíme mleté maso, okořeníme, přidáme například mexickou směs: hrášek, kukuřice, paprika, potom na to kečup. necháme vychladnout. Na vyválené těsto nasypeme směs a můžeme třeba posypat strouhaným sýrem. Zabalíme, potřeme vajíčkem a můžeme dát do trouby.


14. PŘESNÍDÁVKA (10.10.2007)
Nevíte, co na podzim s jablky nebo s hruškami, pak je výborným řešením přesnídávka:
2,5 kg jablek (normální hrnec)
0,5 litru H2O
cukr podle chuti
dáme vařit, až jablka změknou, pak přidáme vanilkový cukr a vanilkový pudink a rozmixujeme.