neAKTUALITY :o)

31.3.2008
ČTĚTE REJ :O)
Článek o sobotě a i o Radkově 2. místě :o) tady.

30.3.2008
JEN TAK
Výsledky ze včera tady. Pája má dnes 30. Naši dorostenci na Spring Cupu mají 7.místo, a já piju teplý čaj a smrkám krev - ale to mi nebránilo v tom, abych aspoň na chvilku nevyrazila na inliny - musím se aspoň trochu hýbat, ať příští týden nejsu poslední :o) Tak hezký týden s novým časem - bude se nám sice hůř vstávat, ale večer bude víc času vyjet na inliny a to si pište, že budu jezdit!!!!

29.3.2008
SPORTEM KU ZDRAVÍ?
Že mi bylo ráno špatně(asi jsem nachladla včera při prohlídce Hranic) a pohled na déšť za okny mě odrazoval zaběhnout si - to vše jsem přežila, 2 ibalginy, vylezlo Sluníčko a hurá do lesa. Bylo to pěkné, ale dlouhé, ale aspoň se člověk po zimě proběhne. Radkovi se dařilo, skončil druhý. Ale mě se podařilo jen pořádně nachladnout a rýma zesílila a už mám odřený nos a nateklé oči...... a taky jsem zakopla o nějaké ostružiní, které se mi zamotalo pod nohy, spadla jsem tak šikovně, že jsem si pak půlku postupu vytahovala z krvácejících prstů trny a jak jsem vytahovala trny, nedívala se pod nohy a vyhodila si kotník, myslela jsem, že to bude dobrý - ale bolí, potvůrka, ale bude to dobrý :o)
Zdravím do Dánska a držím palce zítra při štafetách!

28.3.2008
NABITÝ DEN
28.3. HRANICE na Moravě - krajské kolo Chemické olympiády. A úspěch v jaký jsem ani nedoufala - 4.místo moje žákyně Eva Hrdličková, fotky zde. I porota byla překvapena, jak mezi většinou děcek z gymplů zazářila "moje" žačka ze základky. Dokonce praktickou část měla úplně nejlepší.
28.3. Den učitelů - prý mám na stole přáníčko od svých "zlatíček" 6.A (víte, co je fajn, 10 let učím, 10 let jsem třídní a vždy A, prvně 8.A a 9.A na Bzenecké na Vinohradech, pak 6.-9.A a znova 6.A na Kotlářské v Brně a pak 8.-9.A na Vrchlického v Šumperku a teď 6.A zase tam - a co bude příští rok, snad to vyjde zase :o)))
28.3. Liša (Májova slečna) má 23 - a o tom, jak se má v Petrohradě se můžete dočíst zde.
28.3. vyrazila ASU výprava na SPRING CUP do Dánska, kluci se dnes dostali na net a psali, ať jim držím palce - takže hoši: "Jsem s vámi!" (Klárko - s tebou taky!) A mimochodem zítra startuju 8 minut po Strejdovi (sice o pár km jižněji), a věřte, že se budu trápit asi víc jak vy, ale budu na vás myslet :o) Tak hodně úspěchů!!!!!
28.3. Přidány poslední fotky ze soustředění - náš oddíl má "Superpíchače" (na obrázku v akci)



26.3.2008
FOTKY
Tak je jasno - fotky ze soustředění jsou - aspoň z části na webu :o) a dokonce i fotky krásné přírody


25.3.2008
PĚKNÝ NÁVRAT DO ŠKOLY
Přijdu do učebny fyziky a co nevidím - kvete mi malý ibišek, loni se ulomil z velkého a já to zasadila a už mi kvete. Jen taková perlička - původní ibišek pochází od maminky jedné kolegyně a té doma nikdy nekvetl :o)




20. - 24.3.2008
VELIKONOČNÍ SOUSTŘEDĚNÍ
Bylo tu dobře a byl tu sníh. Ale i přesto chvilkama roztál a nafotila jsem hezké jarní fotky, brzo je proberu a dám na net - jen nevím, co dřív, jestli fotky z Portugalska, z Finska nebo ze soustředění, ale asi soustředění vyhraje :o)


19.3.2008
VESELÉ VELIKONOCE
Pěkné svátky a můžete se podívat na několik prvních fotek z Finska, další dám na svůj web po návratu ze soustřeďka. A doufejme, že počasí nebude takové jako dnes - sněžilo a sněžilo a sněžilo:o)


15.-16.3.2008
JARNÍ POHÁR - NÁČELNÍKU JÁSEJ, DOROSTENCI JDOU NA BEDNU!!!!
Bylo to super! I večerní párty, uspěch měla Ježova hláška večera: "DU DOM!!!" V neděli byli nejlepší dorostenci a já měla tu čest, že jsem tuto bronzovou štafetu mohla vést domů autem :o) Naše ženská štafeta byla v celkovém porovnání přece jen lepší než ta chlapská s číslem 1:o). Omlouvám se za svou pomalost (chtěla jsem říct rychlost, ale rychlost to nebyla), prostě to rychleji nešlo ani neběželo!!! A koleno je zas nateklé...... Výsledky zde.

14.3.2008
OMLUVA
Mnozí mi píšou, že mi nefungují fotky z Finska, bohužel nefungují, odkaz jsem si nachystala dřív, než jsem měla. Nestihla jsem ještě probrat fotky natož je dát na net - ale věřte mi, že po Velikonocích vše dodělám...... Hezký víkend!!!!

13.3.2008
APRÍLOVÉ POČASÍ V BŘEZNU
Střídavě prší a je hezky, včera, jak už jsem psala,jsem zmokla tak moc, že jsem měla mokré i botasky v batohu :o) dnes jsem zmokla o trochu míň. Co bude zítra? To vám říct nemůžu, protože to čte moc lidí a není dobré, aby to někdo věděl ......ale jedu na "výlet" do města dobrého piva :o) do města, které získalo mé sympatie již před víc jak 15 lety..... a už dost. Jinak doufám, že aspoň o víkendu bude hezky, možná přehnané přání, tak aby nepršelo moc a u Staroušů bylo teplo :o)

12.3.2008
JAK MNE TOTÁLNĚ PŘECHC.... PŘEKVAPILO POČASÍ
Ráno pršelo, dokoce jsem si vzala do školy i deštník, ale pak během dne bylo líp a líp až svítilo sluníčko a já se rozhodla jet odpoledne na inliny. Vše šlo skvěle, dokonce jsem i vytáhla pumpičku a překonala sebe sama - snad podruhé v životě si napumpovala kolo :o) Inliny do batohu a už jsem jela na svůj oblíbený inline-okruh. Jen co jsem ale obula brusle, začalo pršet, ale přece mne nezažene pár kapek..... A tak jsem jela dál. Kapek však přibývalo a přibývalo..... Ale nevzdávala jsem se, už lilo jak z konve, byla jsem mokrá na kost, včetně obvazu na palec :o) Dokonce se začalo blýskat, opět bouřka a tak jsem se zastavila zrovna u jednoho keře a tak mě napadlo - udělám doma jarní výzdobu a už jsem v té šílené bouřce trhala a lámala větvičky.....pak jsem to obrátila, přezula se a rychle na kole domů. Člověk chce udělat něco pro zdraví a ještě se nachladí.... Dojela jsem celá mokrá a promrzlá do Šumperka a už pršet přestávalo a když jsem vjížděla do vchodu, zas krásně svítilo sluníčko a já se doma ještě asi 3 hodiny se zahřívala teplým čajem, protože jsem byla totálně zmrzlá. Ale aspoň mám doma krásnou jarní výzdobu :o)

11.3.2008
ŠKOLA U NÁS - ŠOK
Konec pohody a začátek práce, proč jen u nás taky ve školství není pohoda, proč se žáci tváří, že jim chceme ubližovat, proč se tak usilovně brání a přitom my, pedagogové :o), je chceme jen něco nového a zajímavého naučit. Proč v téhle zemi stále vzdělání není prioritou, proč je stále cílem mnoha lidí, co nejvíc se flákat a co nejvíc si nakrást???

10.3.2008
CESTA DOMŮ
Vše detailněji popíšu a dám i s fotkama, vše najdete časem tady.

9.3.2008
NATY, SORRY, ZUSTAVAME!!!!!
(Naty = Natasa = nase pani reditelka). Tak asi takovou ji zitra napisu sms :o) Je tu krasne a nechce se nam domu, a tak jsme si s Helcou rikaly, ze tu zustaneme, vsak chlapi, jestli budou chtit, prijedou za nama - a pani reditelka at si hleda nahradu kde chce, je tu proste krasne!!! Klid a pohoda. Ani nechceme pomyslet na to, ze zitra uz jedeme domu..... Zakazali jsme si vsichni o tom mluvit a na to myslet, tak i ja se o tom uz nebudu zminovat a radsi popisu dnesni dopoledne: Rano jsme vyjeli na Anne´s ranc. Anne je ucitelka a ma ranc, takova super baba, ma 3 deti, 3 kone a velky ranc, opustil ji muz a je na vse sama, ale ted nekdy se zasnoubila a tak se snad casem bude i vdavat. Je to takova ranarka, ale mila zenska. Tak jsme dnes jeli s detmi a jejich rodinami vsichni k ni na ranc, bylo to super, mela tam asi 4 snezne skutry a nekteri tatinci nas na nich vozili - bylo to super - to by se mi libilo stale. Anne pak vozila lidi zas na sankach za konem, to me zas tak nelakalo miluju spis tu rychlou jizdu na skutru a to bylo bezva. Pak jsme si v male chaloupce s krbem zase opekli parky a stejne jako vcera mela Vojtova Peppi tu zazvorovou buchtu a tak jsme si opekli i tu. Taky jsme staveli s deckama snehulaka - teda ja je u toho fotila, Peppi stavela Muminka. Muminci jsou mistni hit, asi jako u nas krtecek, maji tady vsechno s Muminky a je to hezke - taky si neco "muminkovskeho" vezu domu :o) Takhle prijemne jsme stravili dopoledne a domu jsme dojeli asi o pul treti. A zacalo baleni - nevim, jestli to vsechno pobalim... Taky se s nami byl rozloucit pan reditel se zenou, u neho v dome bydlime. Ted je 16:20, skocila jsem na chvilku na pc, kdovi kolik bude casu vecer, protoze za chvilku jedeme k Timovi domu, jeho zena chysta veceri a pak bude nasledovat nejaka rozluckova party u neho doma, tak kdovi v kolik hodin se sem vratime - mozna uz nebude cas napsat. Rano odjizdime v 9 do Helsinek, je to asi 3,5 hodiny a nejak po 16. mame odlitat asi v 16:40 myslim, v Praze budeme v 17:55 - ale bude to zase s hodinovym posunem zpet - brrrr ale nechci myslet na to, ze to tady uz konci, nejak rychle to uteklo...... Ale existuje i par "veci", na ktere se domu tesim - treba vana a moje pc :o) a hlavne on vi kdo :o) Jo a Mateji - Ctrl+Alt+V tady prave nefunguje :o) Ale to je jedno, zvladla jsem to i bez toho.....
Jeste jedno doplneni - te cerne saune se take rika kourova sauna - "smoke".
Tak se opatrujte, jedeme k Timovi. Tak asi posledni pozdrav z Finska. Mejte se krasne!!!!!!!!!!!!

8.3.2008
MILY JEZISKU, CHTELA BYCH TEPLE BOTY, TEPLE KALHOTY A TEPLOU SALU
Aneb den mrznuti u jezera. Ale zacnu postupne. Rano jsme si do skoly dobehli pro bezky, hulky a boty a hura na sraz. Jelo se s detma a jejich finskymi rodinami a s nekterymi finskymi uciteli na jezero. Ja a Helca jsme byly prideleny k jednomu tatinkovi do auta a uz se jelo - zastup asi 20 aut byl dost dobry, kdybyste videli jak ti Fini jezdi, na silnicich maji snih a pohoda, nikde jsem nevidela, ze by pouzili snehove retezi - asi maji dobre pneumatiky, jinak si to neumim vysvetlit...Zaparkovali jsme a sli asi 200 metru k jezeru, pak se slo na ryby. Velkym vrtakem se udelaly v ledu diry a malymi udickami se chytaly ryby, Timo mel specialni velkou diru a sit - bylo to zajimave - budu to mit na fotkach - vsak uvidite. Pak jsme se byli projet na lyzich, asi jsem se naucila bruslit na bezkach, ale na to jezere to slo samo....... Ale mimo bezek jsem silene vymrzla, byla kosa jak blazen - ne ze bych se oblekla malo nebo spatne, ale proste nemam takove veci. A diky moc za bundu!!!!!!!!!! Bez te zimni bundy bych asi zmrzla. Bylo mi v ni tak dobre... Pak jsme jeste u jezera opekali parky a rodina, u ktere je Vojta (zak z 9.B), opekala takovou zajimavou zazvorovou buchtu, vzdy ji namotali na klacek a opekali - a bylo to zajimave a dobre. Je faajn, ze clovek se dostane do kontaktu s Finy a s jejich zvyky - je to jine nez tu byt jen tak na dovolene. Jsem z toho nadsena. Pak nas domu zase odvezl ten stejny tatinek - dojel pro nas autem az k mistu, kde jsme byli u ohne - super na tom bylo to, ze pro nas dojel autem pres jezero. Hned jsem si vzpomnela na muze - to by se mu myslim libilo - jezdit autem po jezere :o) O pul treti jsme dojeli domu, dala jsem si teply caj, zalezla do postele a cetla si, ani jsem nestihla rozmrznout a jeli jsme do cerne sauny. Ptate se, co je to cerna sauna? Je to specialni sauna, rika se ji cerna proto, ze cerna opravdu je - muzete se v ni zamazat - a urcite zamazete :o) Cely den se topi ve velkem kotli normalne drevem, v saune se nevetra a hromadi se tam kour, asi po dnu topeni se vyvetra a muze se saunovat - ale je to silene bezva, jiny, ale super, sice jeste ted vonim - nebo smrdim ohnem - ale bylo tam krasne teplo - konecne jsem rozmrzla. Kdyz nam bylo teplo vybehli jsme do snehu, bylo uz tma a venku krasne chumelilo..... Vidite, ani jsem vam nepsala jake tu je pocasi, dnes cele odpoledne chumeli a je tu jak v pohadce, napadlo asi 10 cisel snehu. Minuly tyden tu bylo pry taky hnusne - teploty nad nulou, ale jen co jsme prijeli - je tu zas hezka zima. Ale rikaji, ze je tu letos slaba zima - jindy tu touto dobou byva pres metr snehu. Ale vratme se k saune, vite k cemu driv vyuzivali ve Finsku sauny? V saune se rodili deti a umivali mrtvi - vzdy kdyz potom zatopili - tak vlastne zdezinfikovali saunu a bylo to vlastne stale sterilni prostredi. Vidite, zas je clovek o neco chytrejsi. A pak uz byl vecer a jeli jsme domu, hned jsem sedla k pc, vam to vsechno popsat a uz je 22:14, ted Spanelky dovarily nejakou spanelskou specialitu - ale abych pravdu rekla ani nemam chut - takhle pozde jist. Uvidime, jestli me ukecaji.
Tak me ukecaly - mely vybornou polevku z cukety - to byste neverili, ze byla z cukety - takovy vyborny krem. A pak opecene brambory, dala jsem si toho malo, jen tak opravdu na ochutnani. Tak nic, je uz 22:45 a jdu spat. Dobrou.

7.3.2008
SPORTOVNI DEN
Zase se vratim ke vcerejsku. Odpoledne jsem mela chvilku volno - protoze ti hlavni garanti projektu meli spolecne tvoreni a planovani, byla jsem na poste - spis papirnictvi, koupila jsem par pohledu. A odpoledne u zeleneho caje jsem je psala, takova pohodicka....... Vecer byl na programu vecirek ve skole s zaky a rodici, bylo to fajn. Deti to zahajily finskym zpevem a pak skoky na trampoline. Bylo tam spoustu obcerstveni - zajimave finske, pry typicke chleby plnene brmbory nebo ryzi. Pak spousta sladkych veci... vino. Pekny vecer. Zakonceni bylo anglickou scenkou finskych deti o ceste do Parize - meli to vtipne - a pak nasi prezentaci o Comeniu, kterou tvorila Anna z Nemecka (je to hlavni osoba projektu). Domu jsme se dostali az kolem devate, bylo to je na pekny odpocinek v saune. Cerstve napadeny snih nas nalakal natolik, ze jsme v nem delali andelicky - byla legrace. Pak jsem sla zas na chvilku :o) k pc, vzdy je na QIPu nekdo, s kym se zdrzim a tak jsem se dostala do postele az zas po pulnoci.
Dnes je ve skole sportovni den, deti maji ruzne aktivity - mohly si zvolit mezi sjezdovkama, hokejem, bruslenim, bezkama po ovalu kolem skoly, ruznymi hrami na snehu a nejzajimavejsim byl asi snowfotball :o) Chvilu jsme se pohybovali s nimi a aktivity si fotily, pak jsme se s Helou rozhodly jit na bezky do lesa. Rychle jsme si pujcily klicky a vybehly na kopec za skolou, kde jsou 4 ruzne dlouhe trate na bezky - jen jsem zjistila asi v puli kopce, ze nemam hulky - jak su stara tak su hlupa :o) (to be continued - musim na odpoledni sportovani)
Pokracuji je 21:44.
No, vracet se mi pro hulky nechtelo a tak jsem rekla, co na tom, kdyz mi to nepujde bez hulek budu jen fotit - stejne jsme meli jen necelou hodinku casu. vyjdeme nahoru a u posledniho domku u bezeckych trati byly opreny hulky a ja rada rikam - lina huba, hole nestesti - zeptala jsem se pana, jestli si je na 30 nebo 40 minut nemuzu pujcit - a pan mi je pujcil (dovedete ssi to predstavit u nas?? ja tedy ne). Dala jsem 2 kolecka cervene - tu mam nejradsi. Je tu cerna trat 3,1 km. Cervena 1,7km, modra 1,0km a zelena 0,5km - ale da se to i ruzne kombinovat - vsak ve fotkach budu mit i planek. Krasne jsme se projeli a utikali na obed. Vidite o finske skolni jidelne jsem se zatim moc nezminila. Asi je na case to napravit. Jak uz jsem psala - ve Finsku maji deti ve skole obedy zdarma. Vzdy maji mleko nebo nejake acidofilni mleko nebo vodu - potom ruzne salaty, vyborny byl zeli s ananasem, dnes bylo zeli s brusinkami - taky vyborne. A pak maji hlavni jidlo, jedli jsme tu 4x. V utery meli spagety s nejakou masovou omackou - nic exotickeho. Ve stredu meli ryzi s masovou smesi (veprove maso) s mrkvi a ananasem - kombinace, ktera by me doma nenapadla, ale bylo to vyborne. Vcera meli takove masove placicky - neco jako osmazeny lunch meat a bramborovou kasi - vybornou, chtela jsem napsat, ze by si u nas ve skolni jidelne z toho meli vzit priklad, ale to je zbytecne...... A dnes jsme meli k obedu brambory s kousky lososa a nejakou smetanovou omackou - vyborne. Byla chvilku prestavka a pak se slo na druhe kolo sportovani. (Tady maji obedy mezi 11:15 a 12:15, dnes ale druhe kolo sportovniho dne zacinalo uz ve 12). Timo nam rekl, ze by si s nami rad zalyzoval mistni ucitel bezkovani, ze na nas pocka na tom okruhu. Po obede jsem chvilku odpocivali - to jsem zvladla zaktualizovat stranky a pak se vydali na ty bezky. Tentokrat jsem si vzala i hulky. Casu opet nebylo moc, meli jsme na to i s cestou a vyzvednutim lyzi asi hodinku a 10 minut, nastesti to neni daleko a za 15 minut uz jsme se opet prohaneli na bezkach, tentokrat jsem dala cernou - je tam takovy hezky kopec, radeji jsem si ho vyslapala i do protismeru - ne, abych ho sjela 2x - to je ta prijemnejsi stranka veci, ale abych cestou nahoru mohla delat fotky :o) Takze jsme se zase provetrali - je to super - ted jsem chtela napsat vykricnik a oni asi fini nemaji vykricnik, nemuzu ho na te klavesnici najit, ze je otaznik vedle nuly uz jsem si zvykla, ze maji misto lomeno deleno jsem pochopila hned, i uvozovky mi zatim zustaly tajemstvim. Aha, ted koukam vykricnik je shift a 1!!!!! dobry jde to a ty uvozovky jsou u shift a 2 """" tak to bych tam vazne nehledala... ale vite, co mi nefunguje zavinac pomoci praveho Alt a V, tak to vzdycky nekde najdu v textu a kopiruju, vim ze zavinac je i Alt a 64 - ale na notebooku jsem to nikdy nezkousela - ted jo a nefunguje, no nic da se zit i bez toho.
Pokracuju ve vypraveni. Kdyz jsme v jednu koncili, objevil se tam ten ucitel bezkovani, ale moc si s nama nepokecal - rikal, ze anglicky neumi :O) a tak jsme se vratili vratit bezky a sly jsme se prevlict a upravit, bo nas cekalo nakupovani a spolecensky vecer s mistnimi uciteli v Jyvaskyle. Nejprve jsme se zastavili na okraji Jyvaskyly v supermarketu a i Bohca si neco koupila, aby mela pamatku na Finsko. A pak jsme jestle meli maly rozchod v centru. Na 18:00 jsme meli objednany stul v restauraci - tak nejak podivne cervene svitila, ale opravdu to byla restaurace. Jen me trosku prekvapilo, ze v jidelnicku nemeli zadne typicke finske jidlo - mimo te jejich finske pizzy a tu jsem si tam zrovna davat nechtela :o) Chtela jsem lososa. Jenze vsechny mozny jidla mexicky, recky, ......tam meli a lososa jen s houbami a testovinami, za 9 euro - mi to taky prislo v pohode a tak jsem se tesila...... a netesila jsem se zbytecne, nahore sice byl silene ostry kecup, ale potom to bylo vynikajici, a bylo toho moc - i jedna finska kolegyne, co sedela vedle si dala testoviny (spagety) a taky to nesnedla......Jen nam trochu kazily chut Italky - nejprve se smaly Finum, kteri si obednali pizzu, ze takle pizza nevypada a pak se pustily do nas. Mimochodem ty testoviny nam donesli v takove hluboke uzke dlouhe mise - vsak to pak uvidite na fotce a donesli nam k tomu jen lzicku, Paula - ta finska kolegyne - si vzala vidlicku ze salatu, aby se ji ty spagety lip jedly. (Podotykam, ze salatu si k tomu kazdy mohl nabrat kolik chtela jaky chtel.) Ale vratme se k tem Italkam, Rita se zacala rozcilovat, jak muzu jist ty testoviny lzickou - cim jsem to mela jist z te uzke dlouhe misy, kdyz mi k tomu donesli jen tu lzici - ze kdybych u nich doma jedla testoviny lzici, tak me jeji manzel zabije. A stejne tak, jak Paula muze jist ty spagety lzici a vidlickou??? Tak jsme se tak obe vyvalene zeptaly, jako cim by to chtela jist a pry spravne se spagety ji jen vidlickou, maji se namotavat na vidlicku. Jist testoviny lzici je smrtelny hrich - to jsou mi novinky, tak su zas o neco chytrejsi. Pak nam nekdo, asi Timo objednal ice - cream :o) A pak bylo nutne, aby 1 clovek jel s Timovym synem do Korpilahti zpet, aby ti, co tam zustanou (jako mimo finskych kolegu) byli na jedno velke auto(nejaky ten taxi bus nebo jak tomu rikaji...) a ze na programu je 30 hospod a baru.... Dobrovolne jsem zvolila cestu se synem autem, nikdo se k tomu moc nemel, jsem stejne uz nejaka mrtva a pit ve finskych barech pivo za 4 nebo 5 eur, ktere mi stejne nechutna, nemusim - to radsi koupim muzovi cokoladu :o) A tak jsem tu, sama doma, sedim u pc, aktualizuju web a tesim se do postele. Pobyt tady se prehoupl pres polovinu, moc se mi tu libi, je tu klid a pohoda...., domy tu nezamykaji a kdyz jo nechaji klic viset nad dverma :o) Asi bych tu mohla bydlet...... Ale nemyslete si, jak jsme byli u starosty taky rikal, ze maji problemy s tim, ze lidi odchazi z vesnic do mest a nevi jak tu lidi udrzet, ze se asi pristi rok budou spojovat s Jyvaskylou, protoze si nemohou sami dovolit provozovat radnici......a ze vestina lidi tam stejne jezdi denne za praci - je to asi 25 km...... Ale je tu vazne hezky, ty dreveny domky me fascinuji....... lyzarske trate s osvetlenim na dosah.....kdybych byla mladsi, a toto videla - asi bych chtela jit sem na chvilku ucit - ucte se anglicky a vyuzijte moznosti jet ven - myslim, ze kdybych se sem dostala driv - chtela bych tu zustat. Ted mam doma DOMA a nejde jen o muj zivot...... Ale vy, kdo jste mladi, ucte se anglicky a vyuzijte kazde prilezitosti neco videt, nekam jet........
To jsem se zas rozepsala, je 23:07 jdu momalu spat, dnes se sauna nekona, su uplne mrtva, ale spokojena :o) MSF!!!!!!!!!

6.3.2008
STALE VE SKOLE
Koukam presne 3000 navstevniku - diky za ucast.
Vratim se ke vcerejsku, byli jsme v Jyväskyle, nejprve jsme si prohlidli muzeum, kde byli zvirata a kameny a povidani o vzniku Finska....... pak jsme sli na vez, a protoze bylo krasne pocasi, bylo krasne videt do okoli a bylo to super. Pak jsme se presunuli do centra, kde bylo spoustu obchodu a dali jsme detem rozchod na dve hodiny. Taky jsem se byla podivat, detaily sem nebudu popisovat - to by pro nekoho:o) nebylo doma prekvapeni, jen vam povim, ze tady maji specialni obchody na alkohol, normalne se alkohol nikde neprodava. Opul sedme jsme sli s detma na veceri do pizzerie, jak si delal Timo legraci - original Finska pizza :o) Byla to takova restaurace, kde se zaplatila vstupni castka za osobu a mohl jsi jist, co jsi chtel a kolik jsi chtel pit i natocit si vlastni zmrzlinu (a ta cena pry nebyla vysoka - asi 9 euro na dospeleho). Tak jsem si pochutnala na pizze z morskych priser a jeste jedne s houbama, samozrejme spousta priloh, salatu..... a natocila si vybornou zmrzku. Kolem pul devate si rodice dojeli pro deti a my se taky vydali na zpatecni cestu do Korpilathi. Badmintom se nekonal, protoze kdyz jsme dojeli bylo uz neco po devate - takze nasledovala jen dvouhodinova sauna - no do snehu jsme nechodili, je zmrzlej, ale byli jsme se probehnout venku a aspon se tou malou vrstvou cerstve napadeneho snehu posypat, bylo to fajn. Pak jsem ochutnala finske pivo, nevim jestli je dobre nebo ne, jak se me kdosi vcera po icq ptal - je to asi moje seste lahvove pivo v zivote a normalne mi lahvove pivo nechutna zadne, ale po te saune opravdu to ledove pivo bodlo :o) Pak jsem sedla k ICQ - teda ke QIPu a bavila se asi s 6 lidma zaraz, slysela jsem, ze u vas doma snezi..... Tady snezi dnes od rana taky. Nic budu koncit, musime jit na obed a v poledne jdeme ke starostovi a vecer mame nejakou akci s detma a rodinama ve skole. Rano jsme se byli zase prezentovat u pataku, pak jsme byli na hodine anglictiny, to bylo fajn kazdy z nas byl v jedne skupince finskych deti - asi tak pataci (bylo jim od 10 do 12), moc se mi to libilo, meli pripraveno strucne neco o sobe a pak se nas vyptavali, co delame, co mame radi, jestli je u nas snih...... Dobre jsem si s nima pokecala - jsou tak asi na stejne urovni jako ja s tou anglictinou:o) Musim bezet, pa. Mejte se fajn(MSF).

5.3.2008
A ZASE VE SKOLE
Vcera vecer jsme meli original italske spagety pripravene Italkami, byly dost ostre a bez syru a tak mi prislo, ze je delam lip :o) Ale je dobre zjistit jak se to dela v Italii, pak jsme chvili vykladali s Timovou zenou o historii Finska, o jejich armade a tak - same zajimave veci. Mluvila hezky pomalu, tak jsem i neco rozumela. Vecer jsme si s Helou (kolegyne, co je tam se mnou - no spis ja s ni, ona ma projekt Comenius nastarost) daly jeste saunu, aby nam bylo teplo pred spanim. Dnes jsme zase ve skole, rano jsme delali prezentaci spolecne se Spanelama druhakum a pak sestakum. Obdivuju, jak kazdy ucitel na prvnim stupni, zatim jsme se pohybovali jen po prvnim stupni (1.-6.trida, druhy stupen je 7.-9.trida), umi anglicky, posloucha nasi prezentaci a preklada malym detem do finstiny, sestaci uz preklad nepotrebovali - nestacim se divit. Navic ucitele vypadaji naprosto v pohode, je tu hodne chlapu - a vcera, kdyz jsme byli u tretaku, byl tam jeden takovej roztomilej:o) a mladej :o) Dnes jsme se dozvedeli, ze skola je jen rok stara, ale dokonalost sama. Ta sborovna, mycka, kavovat, 3 pocitace, tiskarny, konferencni mistnost, samozrejme pc + dataprojektor, pak kancelar - kopirka + mnozstvi kancelarskych potreb - nestacime se divit a fotit. Za chvilku jedeme na vylet do Jyväskylä i s detma a vecer nas pry ceka bedminton - tak uvidime jestli to vyjde. Mejte se fajn.

4.3.2008
KORPILAHTI - VE SKOLE A V LESE A ......
Zdravim z Finska. Nevim, jestli stihnu doplnit vcerejsek - ale nam to rukou napsane ve vanocnim notebooku s medvedem a tak az bude cas, tak to prepisu. Dnes jsme byli poprve ve skole. Kdybyste videli tu vybavenost trid - bomba, dam pak na net fotky. Kazda trida dataprojektor, pocitac, kdybyste videli tu sborovnu - uplne super, jidelna, mimo toho, ze tu deti maji obedy zadarmo, tak si sami nabiraji......proste bomba. Dopoledne jsme pousteli detem prezentace o skole i Sumperku. Skolu maji do 15:00, zacinaji v 9:00, ale takova pohoda. Odpoledne jsme meli volno a tak jsme sli s Timem (to je ucitel, ktery ma projekt Comenius nastarost ve Finsku) a jeho ctvrtaky na bezky. Bylo to super, lyzovali jsme teda jen asi hodinu, ale i tak to bylo super. Trochu problem byl, ze tu nemazou lyze na trenink - pry je to zbytecne - nam to tak neprislo, spanelum to bylo jedno - ti z toho meli stejne Vanoce :o) A kdyz jsme prisli domu byla jsem poprve v saune - super, asi tu budu chodit kazdy den:o) Takze dnesek se vazne vydaril, bezky, sauna, pak jsem zvladla nainstalovat na pc tady v dome QIPa - zjistila, ze muzu aktualizovat stranky - takze mi tu vlastne nic nechybi :o) Kecala bych - chybi - ceska klavesnice, treba kdyz chci napsat mekke dlouhe i mackam stale 8 a to nemluvim, jak se mi plete z a y, taky jsem neprisla na to jak se tu daji napsat ty spicate zavorkz u tagu - jeste ze funguje Ctrl + C :o)
Jinak je tu docela kosa, ale aspon si uziju zimy a snehu, nebudu dlouho a zbytecne kecat - radeji zkusim popsat i vcerejsek. Klarko, sbiram ti obaly od caju.

3.3.2008
SUMPERK - KORPILAHTI
Sla jsem spat asi o pul treti, vstavala 7 minut po pate a hura na nadrazi. Sumperk - Zabreh na Morave - Praha. Z Pardubic do Prahy jsem krasne dohanela spankovy deficit. 12:35 nam letelo letadlo CSA do Helsinek, kde jsem pokracovala s likvidaci spankoveho deficitu (vim, Peta by rekl - Spanek je ztrata casu. - Ale tady to zas takova ztrata nebyla.). V letadle jsme dostali svacinu - malou bagetu a 2 susenky, vyfotila jsem par fotek mraku - nic jineho videt nebylo a zase jsem spala. V Praze bylo hnusne, prselo, ale jak jsme vyleteli nad mraky bylo krasne. Vzdy jsem udelala par fotek a zase spala a zase a zase, let trval necele dve hodiny. Ale casove jako tri, protoze tady je o hodinu vic jak u nas. V Helsinkach jsme dlouho cekali na zavazadla - asi pul hodiny - a pak se vydali taxibusem s ostatnimi skupinami (Italove, Spanele, Nemci) do Korpilathi. Po hodine byla zastavka v Lathi, kde vcera vyhral Lukas Bauer, zastavka vsak nebyla kvuli tomu, ale abychom si neco koupili, opravdu uz jsem neco na piti potrebovala. Zvolila jsem radeji mineralku - Bonaqua (Vildhallon - neslazena s malinovou prichuti). Deti(ty nase ceske) si vybraly dzusy - vsichni pak zjistilz, ze dzusy nejhsou dzusy, ale sirupy a tak s radosti prijalz ode mne lok dobre vody. Zbytek cesty jsem zase skoro prospala, deti se divili - pani ucitelko, jak muzete tak klidne spat, kdyz ti Italove delali takovy ramus:o) Do Korpilathi jsme dojeli kolem pul osme, poslali deti do rodin a sli se ubytovat do takoveho domku, pry domek pana reditele. Domek je rozdelen na dve casti, v kazde je vlastni sauna, kuchyn, koupelna..... Na privitanou jsme meli pripitek nejakym laponskym likerem - byl dost super, pry z nejakych bobuli.Po veceri jsem zacala psat vypraveni, vecirku ucastnit se nemelo smysl, byla jsem mrtva a hned stejne usnula. Takze je lepsi jit spat.

28.2.-2.3.2008
SOUSTŘEDĚNÍ - OCHOZ U BRNA
Jedny z nejhorších podmínek, co se týká ubytování, asi nejhorší podmínky, co se týká počasí, ale jedny z nejlepších podmínek, co se týká jídla - výborně vařili. Fotky jsem chtěla dát na net hned po příjezdu, ale sobotní vichřice asi zrušila server - takže budou časem. Sobotní vichřice Ema byla vůbec dost šílená, sledovala jsem to jen skrz okna auta, ale i tak řízení v bouřce, dešti a po silnici hustě poseté kroupami nebyla legrace. Rodičům v brně to odneslo půlku střechy........
Plus jako bonus přináším dva obrázky z kuchyně :o)
A abych nezapomněla - fotky jsou tady.


27.2.2008
BAREVNÁ FYZIKA
Nemám moc času, musím dodělat spoustu věcí jako třeba prezentaci do Finska, aspoň se s vámi podělím o fotky Šumperka pořízené včera za tu půlhoďku :o) tady. A jen malou perličku ze školy - šesťáci dostávali matematicko-fyzikální tabulky, mají novou image a jak si je všichni naráz otevřeli byl to neodolatelný pohled - taková "barevná třída". Podívejte se, není to veselé?


26.2.2008
A CO PRÝ DĚLÁM :O)
Nějak nestíhám, ve škole, doma - práce je víc jak času a hromadí se mi lístečky, na kterých mám napsáno, co udělat...., ale stejně je probírám a hledám jen ty akutní. A dnes se mě kolega zeptal - a co vůbec děláš, že nestíháš a tak vám to povím - třeba dnešek: Vynachám detaily (jako, že jsem vstala.....)
8:00 - 8:45 první hodina že ani o přestávce jsem se nezastavila, protože dětičky chtěli to i ono a málem jsem si ani neskočila na wc
9:00 - 10:10 přezkoušení jednoho deváťáka
10:10 - 10:55 jsem chystala, co budou děcka dělat příští týden, mezitím jsem svačila a po telefonu navigovala mamčiny žáky, jak najít na netu wikipedii
10:55 - 11:40 chemie 8.A
11:50 - 12:35 chemie 9.B
12:35 - 12:45 diskuze s hochy z 9.B jak se po nalití letadlové nafty do škodovky z vrakoviště škodovka rozpadla tak, že z ní nádrž vyletěla a další diskuze vzdáleně související s dnešním učivem "oktanové číslo" (aspoň, že netvrdili jako 9.A - že oktanové číslo bude nějaké číslo z hudební výuky, které má souvislost s oktávou)
12:45 - 13:05 pokračování v přípravě toho, co žáci budou dělat příští týden až budu pryč
13:05 - 13:50 cesta do Kauflandu, nákup pečiva, listového těsta, párečků...., "nákup" v lékárně - ibalgin - můj oblíbený lék na vše :o)
13:50 - 13:55 mezi diskuzí s kolegyní jím 3/4 celozrného rohlíku
13:55 - 14:50 pokračování v přezkoušení deváťáka, trouba, chce lepší známku a měla jsem pocit, že se všichni snaží jen on ne - hlavně že si spokojeně žvýká :o)
14:50 - 15:00 diskuze o tom jak se všichni snažili víc jak on :o)
15:00 - 15:15 cesta ze školy domů, převlečení, a šup s foťákem do centra, vyfotit krásy Šumperka
15:15 - 15:45 focení krás Šumperka včetně diskuze s místním policistou, že by mě svezl autem a to bych teprv viděla krásy Šumperka - že by sem žádný turista nechtěl, projížďku jsem odmítla :o) snad jindy......
15:45 - 15:50 už mě čeká Kuba před domem, rychle vzít si věci na trénink a šup do tělocvičny
15:50 - 17:05 cesta do tělocvičny, trénink, cesta z tělocvičny
17:05 - 17:40 hodit domů věci z tréninku a rychle nakoupit drogerii, měla jsem do konce února šanci na 25% slevu - tak proč toho nevyužít :o)
17:40 - 18:00 total death, ohřívám si oběd, pouštím tv, vyndavám vyprané rifle z pračky (jo ani jsem nenapsala, že jsem je tam stihla hodit, když jsem přišla ze školy domů a než šla fotit)
18:00 - 19:00 problémy s pc, nefunguje net, vytahuju písemky - tak to ne..., dávám do pračky svetry, uklízím umyté nádobí, sedím a koukám na "zoufalé manželky na primě" - co začít dřív, ok začnu péct
19:00 - 23:26 peču, sem tam v mezičase odběhnu opravit písemky - zvládla jsem opravit dvě třídy rysovací písemky na sčítání, odčítání, násobení a dělení úhlů, stihla jsem upéct asi 4 plechy párečků v listovém těstě, 4 plechy sýrových pochotek, jeden malý štrůdl a dvě UFA - bohužel to poslední, které jsem v 23:26 vytáhla z trouby se trochu potrhalo, uvidíme - zítra budu dělat polevu, jak to bude vypadat. (kdo neví, co to je UFO - tak to je historická vzpomínka, kdy Bohča bydlela sama v Žabinách v garsonce a buchtu pekla v kulaté remosce a kluci na soustředění ve Španělsku s Davidem v únoru 2005 ji začali říkat UFO a od té doby je UFO skoro nutnou součástí každého soustředění :o)) Mezi tím jsem samozřejmě zvládla sledovat jedním okem Zprávy,Ordinaci v růžovce, Kriminálku v Maiami, 112 a i teď jedním okem můj oblíbený film (který jsem poprvé shlédla v kině s kamarády v HB někdy roku 1996:o)) Nájemní vrazi s mým "milovaným" Stallonem. Ale to my ženy umíme dělat 10 věcí naráz, zvláště Bohča je taková "multifunkční" Mezitím jsem samozřejmě ještě stihla poslat oddílové fotky našemu webmasterovi - tak snad mě nezabijete, až je dá na klubové stránky :o)
23:26 - 23:35 dokončuji zápis z dneška na pc a sbírám sílu na úklid, budu vás informovat dál
23:35 - 23:58 myju nádobí a uklízím kuchyň, víte co miluju - pečící papíry, kde jsou doby, kdy naše babičky a maminky vymazávaly každý plech sádlem a pak náročně umývaly.... a poradím vám ještě jednu dobrou fintu - obmotejte si vál potravinářskou fólii a po skončení, jen fólii vyhodíte a nemusíte zas složitě drnout vál - není to super :o) pečí je potom radost :o)
23:58 - 0:00 zápis o nádobí
0:00 - 0:52 utření prachu, úklid pokojů, koupelny, wc....aspoň trochu, ať to doma vypadá jako doma
0:52 dokončuji zápis na pc, končí i Nájemní vrazi, už jen umyt sebe
1:08 nahrávám to na net,docela pestrý den :o) ............... a někdo si myslí, že když su sama doma, nudím se tu a jsem nešťastná, že su sama :o) přeju hezký den!

25.2.2008
SEZONA ZAČÍNÁ
Až dnes jsem si uvědomila, že včera skončil náš poslední volný víkend před sezonou, další bude asi v listopadu :o)

24.2.2008
SLUNEČNÝ VÍKEND
Bylo dnes hezky, ne? Vůbec celý víkend bylo pěkně a já stihla opravit 2/3 písemek - tj 4 třídy - to su dobrá :o) Ale co víc, zvládla jsem hodit na net další pokračování vyprávění o Portugalsku - kdo chce jen fotky - jsou ve fotkách a kdo je zvědavý i na stručný popis čtěte
tady.

22.2.2008
VELIKONOCE SE BLÍŽÍ
Zdravím všechny, kterým už taky končí prázdniny :o) (všechny kamarády z Brna a Prostějova - už jste na tom stejně jako my). Mohu vás ale potěšit, že do prázdnin velikonočních zbývá jen 18 pracovních dnů, což mi přijde dost super (zvlášť když vím, že já půjdu do školy jen 11x :o)) Jaro je za dveřmi, dnes bylo venku teda dost teplo, těším se, ale ještě na zimu do Finska, těším se, že si zalyžuju a že si ještě letos užiju své krásné nové modré zimní bundy :o) A abych se nenudila - jako mimochodem, mám tu práce nad hlavu: chystám prezentaci do Finska, dlužím vám povídání o Portugalsku, a nějak nestíhám domácí práce...... a o hromadě neopravených písemek ani nemluvím - ale abych se "nenudila" tak jsem dnes byla v tabáku a zítra jdu znova - takovou dvanáctku od 5 do 5 :o) Ale je to fajn, vůbec je teď kolem tolik pěkných zpráv - nemůžu vám je prozradit - protože většinou jsou ještě tajné, ale moc na ty lidi myslím - jedna kamarádka se bude v dubnu vdávat, jiná zas bude brzo měnit práci a moc jí držím palce, aby jí to vyšlo...... Tak i vám všem ať se daří a taky vám všechno vychází!!!! Hezký víkend!!!

20.2.2008
POCHOPÍ I neMATEMATICI????
Přišly za mnou holky ze třídy, že Evě a Dádě měří úhloměry každý jinak, říkala jsem, to není možné - ať je úhloměr malý nebo velký, plastový nebo papírový, jeden stupeň je vždy jeden stupeň ...... 60°je vždy 60°atd......, jenže pak jsem se podívala na Evin úhloměr a začala jsem se smát.... Zasmějete se taky????? Kdo ne, - vysvětlím časem :o)

15.-17.2.2008
JEDEN VELKÝ ČAJOVÝ DÝCHÁNEK :o)
Pátek super posezení "NA VĚČNOSTI" ve Znojmě u karamelového čaje a koly (abych náhodou neusnula za volantem), kofeinová bomba v podobě irského čaje u Kristýny doma - málem jsem měla problém usnout o půl paté. Ale dobře, že jsme jely v noci, protože ráno napadl sníh i v Brně a na letních pneumatikách by se mi blbě jelo. Sobotní večer jsem strávila v čajovně v Brně u nějakého slona, ale kam jinam zajít s těhotnou kamarádkou než na čaj. A to vlastně nepočítám ten čaj, co mi uvařili bratři doma. V neděli jsem čajové dýchánky přerušila, zašla jsem s kamarádkou Zuzkou (věrná čitatelka mých stránek) do automatu na horkou čokoládu do Billy, prostě žádná hospoda v Žabinách nemá v neděli dopoledne otevřeno. V buse cestou domů jsem snad dohnala spánkový deficit - víte, co je úsměvné cesta busem na trase Brno - Šumperk (opačným směrem je to ještě delší) trvá tak dlouho jako cesta letadlem Vídeň - Lisabon. Miluju letadla.

14.2.2008
VALENTÝN :O)
Svátek, který neslavím, ale škola jím žije. Zamilovaní čtvrťáci píšou zamilovaná přáníčka krásným deváťačkám....... no, neslavím to a asi nikdy nebudu, ale taky jsem dnes jedno přáníčko dostala (od svých milých šesťaček a potěšilo mne) a taky jsem v devítce kvůli Valentýnovi odpustila zkoušení. Jinak je venku zima, ale odpoledne chvilku svítilo Sluníčko a tak jsem se vykopala si jít zaběhat. Teď mě bolí nohy z běhání, břicho včera ze cvičení, už se těším na bus zítra do Brna, jak si sednu, zapnu NP3 a budu krásně spát. Tak hezký víkend. (přidala jsem další fotky z Portugalska - exotické - tady.)

13.2.2008
ZIMA SE VRÁTILA
A protože dostávám od vás e-maily, jak bylo v Portugalsku, a že byste rádi viděli fotky, tak jsem k tomu dnes sedla a začla třídit, no víc jsem toho nestihla, aspoň to můžete číst postupně :o) Najdete to tady.

12.2.2008
JARNÍ IMAGE
Tak já nachystám jarní image a během půlhodiny začne sněžit :o) proč mě to nenapadlo už dřív - no už to měnit nebudu. Ale měli jste to vidět, dopoledne krásně, přijdu domů kolem půltřetí - krásně, sednu k pc, a ve čtvrt na 4 kouknu z okna, mlha jak v Londýně (ne, že bych tam někdy byla) a pak začlo chumelit. Tak hezkou zimu!

11.2.2008
A RADOSTNÁ UDÁLOST JE TADY :O)
Už jsem vám začátkem ledna psala o chemické olympiádě a teď sklízím plody :o) Jedna žákyně vše vzorně splnila a postoupila do okresního kola. Bohužel - nikdy jsem na CHO nebyla a tak mě ani ve snu nenapadlo, že jsem jí měla říct, že má mít bílý plášť - chuděra, byla tam jediná bez něho, naštěstí jí tam plášť půjčili. A dnes - šok. Představte si - ona vyhrála - je první na okrese a postupuje do krajského kola - dnes mi hned přáli (na okresním centru) - že jsem úspěšná učitelka :o) Mám z ní radost - takový úspěch se povede tak jednou za 5-10let. Před 4 roky uspěla moje žačka Lucka Roupcová a šla do krajského kola matematické olympiády, a teď Eva Hrdličková v té chemii. Dá to hned člověku sílu - učit dál a s chutí :o)

10.2.2008
ZASE DOMA
Šok - zítra škola, zase opravování písemek..... Zní to jako, kdyby mě to zaměstnání nebavilo - a to není pravda, baví, ale ty prázdniny jsou lepší :o) Tak hurá zítra do školy, Starouš má prázdniny teď a brňáci až za týden.... Ale já se těším na březen - zatím neřeknu proč, to bych vám prozradila moc brzo!
Jinak bráchova slečna je studijně na půlroku v Sankt Petěrburgu, Mája dává její fotky na web - tak se můžete podívat tady.

1.-9.2.2008
PORTUGALSKO
Časem toho napíšu víc a dám i víc fotek - ale zatím jsem to nestihla. Původně jsem chtěla dát jako úpoutávku sněhovou fotku - ale tu si nechám jako bonus do povídání. Jestli se nudíte, můžete se podívat jak nám to šlo na závodech: stránky závodů i výsledky. a teď to motivační foto oceánu :o)

1.2.2008
JSEM MIMO
Omluvte mou absenci na stránkách, ale jedu si trochu zaběhat do teplých krajin, možná ne úplně teplých, ale teplejších určitě, stejně je tady zima nudná, se podívejte z okna, padá tam nějaká imitace sněhu a nic.... Napíšu vám potom, jak se běhá OB v Portugalsku. Mějte se fajn a kdo máte, užívejte jarní prázdniny a kdo ne, máte tu výhodu, že se na ně můžete ještě těšit:o)


CO BYLO PŘED 1.2.2008
Najdete tady